Home • Student section/Pentru studenţi • Research/Cercetare • Events/Evenimente • Contact


"Psychoneuroallergology"

 

    Īn peisajul publicistic medical romānesc, apariţia unei cărţi, consacrate unei zone de interferenţă īntre medicină şi psihologie, īntre psihosomatică şi alergologie, poate – la prima vedere – doar să surprindă plăcut.

   Cartea d-lui prof.dr. Ioan-Bradu Iamandescu, “Psychoneuroallergology” depăşeşte īnsă cu mult standardele unei simple tatonări a unei zone īn care unii confraţi īncă mai rătăcesc, pentru că asistăm la o premieră internaţională, la o veritabilă naştere a unei noi discipline medicale. Psihoneuroalergologia depăşeşte cadrul unui simplu exerciţiu teoretic, ea emerge, ca şi alte discipline medicale “de graniţ㔠(ex. psihoneuroendocrinologia, psihoimunologia) nu numai din necesara tendinţă spre integrare a unor specialităţi clinice ajunse deja la maturitate, ci şi din dorinţa, mult mai pragmatică, de rezolvare a unor cazuri clinice care transcend limitele unui singur domeniu , sau competenţa unui singur medic.

   Īncercarea autorului pare cu atīt mai temerară , cu cīt există o barieră a simţului comun (a se citi profan) care etichetează alergologia ca pe o specialitate suprasaturată de mediatori chimici, reacţii enzimatice, etc., iar psihologia medicală, ca pe un fel de “filozofie a medicinii”, desprinsă īntrutotul de concret. Nimic mai fals. Īn fapt, prin această carte se dovedeşte īncă o dată din plin că psihologia medicală este capabilă de a aduce contribuţii valoroase la dezvoltarea oricărei specialităţi medicale.

   Īn cazul particular al alergologiei, multiple entităţi nosologice au, măcar īn parte, un releu psihogen, īncepīnd cu contribuţia, uneori deloc neglijabilă, a acestui factor īn etiologie, şi terminīnd cu mutaţiile de ordin psihic secundare apariţiei  acestor boli, mutaţii de natură a īntreţine un autentic cerc vicios, care īntunecă prognosticul pe termen lung al pacientului.

   Obiectivele psihoneuroalergologiei vizează, īn accepţiunea autorului, tocmai evaluarea ponderii factorului psihic , ca trigger īn dinamica procesului alergic, reculul somatopsihic al bolii, tulburările de personalitate ale bolnavului alergic, psihoterapiile cele mai adecvate, ca şi tehnicile de optimizare a complianţei terapeutice īn aceste cazuri, atīt de complexe. Īn final, se analizează necesitatea stringentă a unei acţiuni instituţionalizate şi extinse, prin crearea unor programe educaţionale şi a unor strategii organizaţionale utile, atīt īn scop profilactic, cīt şi terapeutic.

   Pornind de la simplu spre complex, autorul face o prezentare teoretică a principalelor concepte din psihosomatica modernă, aducīnd contribuţii originale la definirea mai nuanţată a unor termeni consacraţi, ca “tulburare psihosomatică”, “boală psihosomatică”, “stress psihic (primar şi secundar)”, etc.

   Īntr-o a doua secţiune a cărţii, intitulat㠓Psihoneuroalergologie specială”, se parcurg, punct cu punct, principalele boli psihosomatice, care alcătuiesc substanţa acestui nou domeniu de cercetare : astmul bronşic, rinita alergică, reacţiile toxice alergice la medicamente, dermatita atopică, urticaria şi angioedemul. Un capitol aparte este consacrat astmului bronşic, pornindu-se şi de la constatarea unei incidenţe importante a declanşării psihogene a crizelor de astm. Se susţine teza contribuţiei sumative a factorului psihic (alături de inflamaţia alergică sau de diverşi factori non-imunologici) şi, mai important, se evidenţiază multiple tehnici psihoterapeutice, adecvate  unor extrem de variate posibilităţi clinice. O atenţie deosebită se acordă indicilor de apreciere a calităţii vieţii īn astm, ca şi strategiilor de creştere a complianţei terapeutice.

   Acest model de analiză se aplică şi celorlalte entităţi nosologice menţionate, la ele adăugīndu-se sindroamele neurologice şi psihiatrice secundare unor alergii veritabile sau unor sindroame pseudoalergice.

    Cartea d-lui prof.dr.I.B.Iamandescu mai are cel puţin două merite care o fac o referinţă utilă şi necesară īn biblioteca oricărui confrate : pe de-o parte, prin decizia curajoasă de a o scrie īn limba engleză, autorul face un pas hotărīt spre lumea marilor curente şi şcoli de specialitate contemporane, văduvite adeseori de valoroasele contribuţii teoretice ale unor autori romāni, ce s-au mărginit, ani de-a rīndul, să scrie şi să sufere īn tăcere, īntr-un deplin anonimat ; pe de altă parte, prin stilul concis, dar şi alert, cartea se adresează atīt specialiştilor, cīt şi īncepătorilor īn domeniu, studenţi la medicină, cu gīndul spre care a fost, fără īndoială, scrisă. Erudiţia implicită, bunul simţ clinic şi evidenta īndreptare spre practica medicală cotidiană , o recomandă, īncă o dată, din plin.

Versiune in limba engleza English version

 
Copyright © 2003 Catedra de Psihologie Medicală şi Psihosomatică